Automat do pieczenia chleba

automat-do-pieczenia-chleba

Automat Silver Crest oferuje następujące programy pieczenia:

Program 1: Normalne
Do białego i pszenno-razowego chleba, które powstaje głównie z mąki pszennej lub żytniej. Chleb posiada kompaktową konsystencję. Spieczenie chleba nastawić za pomocą przycisku „Stopień wypieczenia chleba”.

automat-do-pieczenia-chlebaProgram 2: Kruche
Do lekkiego chleba z delikatnej mąki. Chleb jest z reguły pulchny i ma chrupiącą skórkę.

Program 3: Razowe
Do chleba z mąki grubo zmielonej, np. z razowej mąki pszennej, z mąki żytniej. Chleb będzie bardziej zwarty i cięższy.

Program 4: Słodkie:
Do chleba z dodatkami soków owocowych, wiórek kokosowych, rodzynek, suszonych owoców, czekolady lub z dodatkiem cukru. Przedłużenie czasu rośnięcia powoduje, że chleb staje się lżejszy i bardziej napowietrzony.

Program 5: Express
Przy wyrabianiu ciasta, pozostawić do wyrośnięcia, a pieczenie będzie trwało krócej. Do tego programu nadają się wyłącznie przepisy, które nie zawierają ciężkich składników ani gatunków mąki. Należy pamiętać, że chleb w tym programie będzie gęściejszy i nie aż tak smaczny.

Program 6: Ciasto Zagniatane
Służy do przygotowania ciasta drożdżowego na bułki, pizzę, lub chałki. Właściwe pieczenie w tym programie odpada.

Program 7: Makaron
Służy do przygotowania ciasta na kluski. Właściwe pieczenie w tym programie odpada.

Program 8: Chleb maślany
Do chlebów wytwarzanych z maślanki lub jogurtu.

Program 9: Bezglutenowe
Do chlebów z mąki bezglutenowej i mieszanej do pieczenia. Mąki bezglutenowe wymagają więcej czasu do wchłonięcia cieczy i posiadają inne właściwości porotwórcze.

Program 10: Ciasto
W tym programie składniki są wyrabiane, ciasto pozostawiane do wyrośnięcia i upieczone. W tym programie należy zastosować proszek o pieczenia.

Program 11: Konfitura
Do sporządzania konfitur, galaretki i potraw z owoców.

Program 12: Pieczenie
Służy do wypieku chlebów, które są zbyt blade lub nie całkiem przypieczone. Wszystkie operacje mieszania w tym programie odpadają. Chleb pozostaje ciepły przez jedną godzinę po zakończeniu pieczenia. Unika się przez to sytuacji, w której chleb będzie zbyt wilgotny. Program 12 piecze chleb przez 60 minut. Aby zakończyć te funkcje wcześniej, naciśnij przycisk Start/Stop

Tabela poniżej prezentuje czasy pracy dla programu podstawowego:

Program 1. Normalne
Wielkość 750 g 1000 g 1250 g
Czas (godziny) 02:58 03:05 03:15
Nagrzewanie (min) 15 15 20
Mieszanie 1 (min) 12 13 13
Rośnięcie 1 (min) 25 25 25
Mieszanie 2 (min) * 10 12 12
Rośnięcie 2 (min) 30 30 30
Rośnięcie 3 (min) 30 30 30
Pieczenie (min) 56 60 60
Utrzymanie ciepła (min) 60 60 60
Dodać składniki (pozostało godzin) 02:01 02:05 02:10

* podczas mieszania drugiego włącza się sygnał dźwiękowy, który informuje o możliwości dodania składników stałych np ziaren zbóż, rodzynek itp

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.